Is jouw manege paardvriendelijk?

Bijgewerkt op: 10 sep. 2021

Zoek je een paardvriendelijke manege of pension? Kijk dan op onze kaart van bedrijven of er eentje bij jou in de buurt is. Ben jij een paardvriendelijk bedrijf dat denkt en werkt vanuit het paard meld je dan hier gratis aan.


Heerlijk om in je vrije tijd buiten te zijn en te genieten van de aanwezigheid van paarden. Ook al doe je het niet voor jezelf, gun je misschien je kind wel de gezonde ervaring van tijd doorbrengen in de frisse buitenlucht in contact met dieren. Het is ook een geweldige ervaring, je zou het zelfs levenslessen kunnen noemen. Paarden zijn krachtige wezens van ruim 500 kg die zacht van aard zijn en lijken ook niets liever te willen dan samenwerken. Voor mensen die niet (van) paarden houden worden ze vaak omschreven als indrukwekkend en prachtig, het liefst bewonderd vanaf een afstand. Je hoeft niet lang en vaak met ze om te gaan om je te beseffen dat deze edele dieren een zekere magisch effect hebben waar een omschrijving in woorden tekort schiet.


De ruiters


Het magische effect en de prachtige levenslessen, zelfinzicht en het ontwikkelen van ons empathisch vermogen is te vaak niet wat paarden de mens op dit moment meegeven. Op vele maneges leren jong en oud om 'de baas' te zijn over dit dier en is er geen samenwerking in zicht.


Over de rug van een paard wordt er geleerd om hem te schoppen, slaan en vooral door te blijven gaan met fysieke pijn zodat hij een uur lang doelloos rondjes blijft lopen zodat de mens kan rijden.


Zodat de mens even zijn stress van de dag en zijn hoofd leeg kan maken op de rug van een sensibel, gevoelig en zachtaardig dier dat hier niet om vraagt. Als volwassene zou je beter moeten weten dat paarden hiervoor niet bedoeld zijn en kinderen zou je beter moeten willen leren. Als dit ook is hoe je met dit prachtig dier omgaat dan mis je de waarde van paarden en alles dat zij ons als mens kunnen bieden. Nadat dit edel dier jouw heeft gedragen, mogen de meesten terug naar hun eenzame opsluiting. Manegeruiters zijn er vaak maar twee uurtjes in de week, de paarden leven hier dag in, dag uit, jaar in, jaar uit. Sommigen zelfs tot hun dood.

Hoeveel ruiters denken weleens na over het leven van een paard buiten het rijden om?

De manegehouder


Je zou toch denken dat de managehouder veel over paarden weet en het in zijn eigen belang is om zo goed mogelijk te zorgen voor zijn paarden? Je zou denken dat manegehouders ook paardenliefhebbers zijn, toch? Hoewel dit uiteraard het uitgangspunt zou moeten zijn, moet je ook niet vergeten dat hun broodwinning afhankelijk is van o.a. de hoeveelheid paarden dat ze kunnen houden, klanten die zij krijgen om te rijden en hoe vaak ze hun paarden kunnen inzetten.


Hoe meer paarden een manegehouder kan huisvesten hoe meer klanten hij kan aantrekken. Niet alleen klanten voor de managelessen maar ook klanten met eigen paarden die hun paard graag op de manege stallen. Zo min mogelijk ruimte geven per paard houdt in dat je zoveel mogelijk paarden kan huisvesten en verdien je meer. Zo simpel kan het rekensommetje zijn. Elke vierkante meter die een manegehouder meer geeft aan een paard, zou dan toch een dief zijn uit zijn eigen portemonnee?


Dit simpele rekensommetje kan je in alle verzorging van het paard doortrekken. Als paarden zadels, hoofdstellen en bitten kunnen delen en je het nooit laat nakijken door een professional of het allemaal goed zit, dan heb je minder kosten en hou je meer geld over. Wist je dat een goed zadel al snel honderden euro's kost en eigenlijk minstens elk jaar gecontroleerd moet worden of deze nog past? Hoeveel manegeruiters zouden hiervan op de hoogte zijn en weten hoe dit geregeld wordt voor hun lievelings manegepaard?


Kan het dan nog om liefde voor het paard gaan of moet je een stenen muur om je hart metselen om als manegehouder het te overleven in deze wereld?

Vraag en aanbod


Paardrijden moet voor iedereen toegankelijk zijn, dat vinden velen. Wij in Nederland vinden het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt, ook al zou het over de rug van een paard gaan. Zo goedkoop mogelijk moet iedereen op paardrijles kunnen zodat wij dit wel minstens een keer