top of page

Waar let je op als je een manege uitzoekt?

Bijgewerkt op: 10 sep. 2021

Zoek je een paardvriendelijke manege of pension? Kijk dan op onze kaart van bedrijven of er eentje bij jou in de buurt is. Ben jij een paardvriendelijk bedrijf dat denkt en werkt vanuit het paard meld je dan hier gratis aan.


Niet voor iedereen is er ruimte, tijd en geld voor een eigen paard. Heerlijk als je dan één keer in de week mag genieten van de aanwezigheid van deze edele dieren. Jij als echte paardenliefhebber wilt dan ook graag dat de paarden een goed leven hebben.


Helaas is het niet altijd vanzelfsprekend dat iedere manege paardvriendelijk is. Als jij liefde hebt voor het wezen paard helpen wij jou graag om te kijken vanuit het paard en te herkennen of een manege huisvest vanuit het paard. Waar jij als manegeruiter vaak maar twee uurtjes in de week aanwezig bent bij de manege, staan de paarden hier 24/7, het is hun thuis. Belangrijk is dan ook dat hun huisvesting past bij hun natuur en dat er wordt voldaan aan de basisbehoeften van een paard. Het is niet alleen beter voor het welzijn van het paard maar ook jij kan dan genieten van een gelukkig paard dat graag iets met je wilt doen.


Paarden zijn sociale dieren die in kuddeverband leven. Zij hebben ruimte nodig om samen te kunnen rennen, spelen en slapen. Zij hebben geen dag- en nachtritme zoals wij mensen dat hebben en hierdoor zijn ze ook in de nachten actief. Voor hun spijsvertering is het belangrijk dat ze de hele dag door bewegen, ruwvoer kunnen knabbelen en onbeperkt toegang tot schoon drinkwater hebben, anders kunnen ze o.a. buikpijn krijgen.


Een paard dat grotendeels op stal of in een stand staat wordt niet voorzien in zijn basisbehoeften. Niet alleen is het een extreem eenzaam bestaan, het is bovendien schadelijk voor hun gezondheid.


Het is belangrijk om je te realiseren dat als een paard even op stal of in een stand staat om hem te kunnen verzorgen of op te zadelen dit geen probleem is zolang hij de rest van zijn vrije tijd paard mag zijn met vrienden, ruimte en keuzemogelijkheden.


Zoek een manege die denkt

vanuit het paard


Van een manege die denkt vanuit het paard verwachten wij dat ze ook met respect en liefde omgaat met de dieren. Voor hen is het welzijn van het paard het belangrijkste. Waar kan je als paardenliefhebber opletten als je gaat kijken bij een manage?


Huisvesting - Hoe wonen de paarden waar jij op rijdt?

Hebben zij te allen tijde (buiten het poetsen, opzadelen en rijden om) beschikking over:

 • Sociaal en fysiek contact

 • Ruimte om te spelen, rennen en slapen

 • Vrije keuze in binnen of buiten staan

 • Droge ondergrond

 • Ruwvoer en schoon drinkwater

De paarden - Hoe zien de paarden eruit waar jij op rijdt?

 • Ze zijn nieuwsgierig, open en zacht.

 • Ze vertonen geen agressief of apathisch gedrag met interactie met mensen.

 • Ze hebben geen wondjes of drukplekken door het zadel, bit of sporen.

 • Ze willen graag lopen en iets met je doen.

 • Ieder paard heeft een eigen zadel/hoofdstel en dit wordt regelmatig gecontroleerd door een professional.

De omgang - Hoe moet jij omgaan met het paard waar jij op rijdt?

 • Er wordt geleerd wat paarden zijn en wat ze nodig hebben.

 • Er wordt geleerd hoe je met een paard dient om te gaan vanaf de grond voordat je erop gaat rijden.

 • Er wordt geleerd met respect met paarden samen te werken.

 • Het gaat niet om de baas te zijn.

 • Een paard slaan en schoppen is niet toegestaan.

Twijfel jij over een van bovenstaande punten bij jouw manege, durf dan vragen te stellen over het welzijn van de paarden. Denk zelf altijd goed na of het antwoord dat jij krijgt dan ook vanuit het paard of dat het vanuit de mens is. Mocht je er niet uitkomen, stuur ons je vraag en dan kijken wij samen met jou vanuit het paard!


ZZoek je een paardvriendelijke manege of pension? Kijk dan op onze kaart van bedrijven of er eentje bij jou in de buurt is. Ben jij een paardvriendelijk bedrijf dat denkt en werkt vanuit het paard meld je dan hier gratis aan.

139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page