Waar let je op als je een manege uitzoekt?

Bijgewerkt op: 10 sep. 2021

Zoek je een paardvriendelijke manege of pension? Kijk dan op onze kaart van bedrijven of er eentje bij jou in de buurt is. Ben jij een paardvriendelijk bedrijf dat denkt en werkt vanuit het paard meld je dan hier gratis aan.


Niet voor iedereen is er ruimte, tijd en geld voor een eigen paard. Heerlijk als je dan één keer in de week mag genieten van de aanwezigheid van deze edele dieren. Jij als echte paardenliefhebber wilt dan ook graag dat de paarden een goed leven hebben.


Helaas is het niet altijd vanzelfsprekend dat iedere manege paardvriendelijk is. Als jij liefde hebt voor het wezen paard helpen wij jou graag om te kijken vanuit het paard en te herkennen of een manege huisvest vanuit het paard. Waar jij als manegeruiter vaak maar twee uurtjes in de week aanwezig bent bij de manege, staan de paarden hier 24/7, het is hun thuis. Belangrijk is dan ook dat hun huisvesting past bij hun natuur en dat er wordt voldaan aan de basisbehoeften van een paard. Het is niet alleen beter voor het welzijn van het paard maar ook jij kan dan genieten van een gelukkig paard dat graag iets met je wilt doen.


Paarden zijn sociale dieren die in kuddeverband leven. Zij hebben ruimte nodig om samen te kunnen rennen, spelen en slapen. Zij hebben geen dag- en nachtritme zoals wij mensen dat hebben en hierdoor zijn ze ook in de nachten actief. Voor hun spijsvertering is het belangrijk dat ze de hele dag door bewegen, ruwvoer kunnen knabbelen en onbeperkt toegang tot schoon drinkwater hebben, anders kunnen ze o.a. buikpijn krijgen.


Een paard dat grotendeels op stal of in een stand staat wordt niet voorzien in zijn basisbehoeften. Niet alleen is het een extreem eenzaam bestaan, het is bovendien schadelijk voor hun gezondheid.