top of page

HOEVEEL HOOI KRIJG IK?

Iedereen weet hoe belangrijk het is om te kunnen eten, want zonder ga je dood. Hetzelfde geldt voor je paard, alleen hebben ze wel iets meer nodig dan drie plukjes hooi op een dag. Waarom is het nou echt belangrijk om te zorgen dat paarden altijd toegang hebben tot ruwvoer? Wij leggen je uit wat ruwvoer is, hoeveel paarden nodig hebben en hoe ze verschillen van mensen.



Het paard

Het is niet moeilijk om naar een paard te kijken en te zien dat ze er totaal anders uit zien dan mensen. Ik heb het niet alleen over hun vier benen, staart en twee rechtopstaande oren, maar vooral over dat ze zo groot zijn, lang hoofd + nek en brede kaken hebben. Hoewel je paard gedomesticeerd is, zijn het nog steeds planteters die gemaakt zijn om continu wat te eten terwijl ze bewegen, 'hapje, stapje'. Paarden vallen dan ook onder de categorie van 'browsers'; een dier dat zich voornamelijk voedt met hoog groeiende vegetatie. Wat betekent dit voor hoeveel eten een paard nodig heeft? Voor een gezonde spijsvertering van je paard is het belangrijk om het volgende te weten:


Tanden

Kauwen is voor paarden ontzettend belangrijk voor gezonde tanden. De snijtanden worden gebruikt voor het afbijten van gras/kruiden of schors van takken en de kiezen worden gebruikt om het voer te vermalen. Door te zorgen dat er veel (ruw)voer aanwezig is, moeten paarden veel kauwen. Hierdoor heb je niet alleen minder kans op haken aan de kiezen, maar de kauwbeweging is daarnaast ook de enige manier voor paarden om speeksel aan te maken.

Maag

Paarden hebben in verhouding tot hun lichaam een kleine maag en deze kan niet uitrekken. Dit houdt in dat paarden slechts een kleine hoeveelheid voer per keer kunnen eten. Daarom hoor je vaak dat een paard niet meer dan 2 kg brokken in een keer mag krijgen. Hoe zit het dan met hooi? Een groot verschil met brokken is dat paarden op hooi veel beter moeten kauwen. Het lukt ze dus niet om het snel achterover te slaan, wat met brokken wel kan. Brokken vallen zwaarder en duurt het langer om de maag te verlaten. Dit is ook een belangrijke reden waarom er wordt gewaarschuwd om geen brok te geven vlak voor het trainen van je paard. Dit probleem heb je niet met hooi, en beter nog, hooi helpt het maagzuur in balans te houden.

Maagzuur

Mensen maken alleen maagzuur aan als wij gaan eten, terwijl paarden 24/7 maagzuur aanmaken. Maagzuur, als het zich blijft opbouwen, kan pijnlijke gevolgen hebben en schadelijk zijn voor de gezondheid van je paard (denk bijvoorbeeld aan maagzweren). Door je paard altijd toegang te geven tot ruwvoer, kan hij blijven kauwen en maakt hij speeksel aan waardoor hij geen last heeft van teveel maagzuur.

Darmen

Nadat het voer de maag verlaat komt het terecht in de darmen. Ruwvoer is belangrijk voor de beweeglijkheid van de darmen, door de vezels. Het prikkelt de darmen tot beweging wat de spijsvertering helpt. De beweeglijkheid zorgt er ook voor dat voedsel goed wordt gemengd en zo vitamines en mineralen beter worden opgenomen in en aangemaakt worden door het lichaam. Vezelrijk en voldoende ruwvoer zorgt voor een goede ontlasting.

Onbeperkte beweging & ruwvoer

Beweging is noodzakelijk voor een goede spijsvertering van je paard. Ruimte om vrij en rustig te bewegen (ook in de nachten) houdt ook de darmen in beweging. Beweging en de darmgezondheid van je paard zijn nauw met elkaar verbonden. Niet enkel is beweging van belang, maar het is ook belangrijk dat je paard de mogelijkheid heeft om vaker kleine porties ruwvoer te eten. Door één, of beide, te beperken kan de spijsvertering van je paard flink uit balans raken, met allerlei gezondheidsproblemen tot gevolg.


ETEN Vanuit HET PAARD

Wist je dat paarden minimaal 16 uur per dag aan het eten zouden moeten zijn? De meeste tijd van het leven van een paard zal hij aan het eten zijn! Nu wij weten dat het spijsverteringstelsel wel heel anders is dan die van de mens, weten wij ook wat belangrijk is voor paarden voor een gezonde spijsvertering:

- Altijd iets om te kauwen (onbeperkt ruwvoer)

- Altijd de ruimte om te bewegen.

RUWVOER

Hooi is ruwvoer, maar ruwvoer is niet altijd hooi. Er bestaat dus veel meer variatie in ruwvoer dan enkel hooi. Paarden in het wild eten sowieso geen hooi zoals wij dat kennen, maar zij eten verschillende soorten grassen, planten, kruiden, noten en zaden. Een groot verschil is dat deze paarden een ontzettend groot leefgebied hebben en zelf kunnen zoeken naar wat zij nodig hebben. Helaas is het niet mogelijk om alle paarden zoveel ruimte te geven en kunnen wij ze gelukkig hooi geven. Vooral mooi droog hooi, dat bestaat uit diverse soorten grassen en kruiden, komt het dichtst bij de natuurlijke variatie die wij kunnen bieden. Het enige wat wij doen is het drogen, zodat het langer houdbaar is en wij de hele winter onze dieren kunnen voeren. Net als kruiden; deze kun je ook drogen en langer bewaren dan verse kruiden. Voorbeelden van verschillende soorten ruwvoer zijn: gras, stro, hooi, esparcette, groene haver, luzerne, takken, blaadjes en kruiden.

Hoeveel?

Onbeperkt! Zorg er altijd voor dat je paard iets te knabbelen heeft. Het is belangrijk om te weten wat het minimum aan hooi is dat je paard per 24 uur moet krijgen. Een paard van 600kg zou minimaal 7,5kg* aan droog hooi per dag moeten krijgen. Krijgt je paard voordroog of kuil, hoe natter het voer is, hoe meer je moeten geven. Krijgt je paard ook gras, dan kan het minder.


Maar als je paard al te zwaar is, dan wil je hem toch niet nog meer geven? Dan wordt hij mogelijk wel echt moddervet! De oplossing is makkelijk. Er zijn veel verschillende soorten ruwvoer die je naast het hooi kan aanbieden aan je paard. Het is per paard afhankelijk of je zoekt naar ruwvoer dat ‘arm’ is in nutriënten, of voor de magere paarden misschien wel een stuk ‘rijker’. Ook is het afhankelijk wat het paard al als ruwvoer tot zijn beschikking heeft, wat weer afhankelijk is van de huisvesting. Los het nooit op door je paard langere tijd te onthouden van het ruwvoer en dus zijn mogelijkheid om te kauwen.


Je paard is afhankelijk van jouw als eigenaar om keuzes voor hem te maken. De meeste tijd van het leven van jouw paard zal hij aan het eten zijn. Het zijn vele uren en ontzettend belangrijk, informeer je goed over hoe het voer is geregeld voor jouw paard.


DOEN

  1. Weet wat je paard aan ruwvoer krijgt (hooi, kuil, stro?)

  2. Weet hoeveel je paard aan ruwvoer krijgt

  3. Weet hoelang je paard te eten heeft

  4. Zorg dat je paard genoeg hooi krijgt

  5. Zorg dat je paard altijd iets te kauwen heeft

  6. Maak gebruik van slowfeeders zodat je paard langer over zijn porties doet

NIET DOEN

  1. Je paard langer dan 4 uur zonder eten laten

  2. Minder geven dan het minimum aan ruwvoer

  3. Je paard beperken in zijn bewegingsvrijheid


WIL JE meer leren denken vanuit het paard? Lees dan snel onze magazines!


*Onderzoeken geven aan dat paarden iedere dag tussen de 1,5% en 2% per 100kg lichaamsgewicht aan droge stof ter beschikking zouden moeten hebben. Dit houdt in dat voor een gemiddeld paard met een gewicht van 500kg, je moet zorgen voor tussen de 7,5kg à 10kg droge stof per dag. Hooi is vrij droog, maar niet helemaal. Het bevat gemiddeld 85% à 95% aan droge stof. Voordroog en kuil daarentegen, zijn nooit zo droog als hooi. Let goed op dat je uitgaat van het ideale gewicht van je paard en niet het gewicht dat hij op dat moment heeft.



232 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page