top of page

Waarom Vanuit het paard?

Bijgewerkt op: 8 sep. 2022De paardensport in Nederland staat al jaren op de tweede plaats als meest geliefde sport. Het is ook een van de meest bijzondere teamsporten die er bestaan, want een van je teamleden is een ander diersoort. Niet alleen worden paarden ingezet in de sport maar veel paarden worden ook gehouden voor recreatie, gezelschap, landschapsverrijking of gewoonweg uit liefde.


Er bestaan vertegenwoordigers voor de sport, pensionhouders, maneges, recreatieve activiteiten en voor alles wat de mens nodig heeft om zijn hobby, passie of werk te kunnen blijven uitoefenen. Maar er bestaat geen enkel onafhankelijke vertegenwoordiger van die ene bijzondere, onmisbare en waardevolle teamlid/vriend. Wie waarborgt de belangen en welzijn van het paard zonder zich te laten leiden door wat de mens wil, kan of nodig heeft?


Vanuit het paard! omdat paarden ook vertegenwoordiging verdienen!

Niet alleen verdienen paarden een onafhankelijke vertegenwoordiging maar ze hebben het ook echt nodig. Er is geen paardenliefhebber ontgaan dat in de laatste jaren er steeds meer ophef komt over het welzijn van paarden, vooral in de sport. Er worden belangrijke vragen gesteld, die vooralsnog enkel vanuit de mens worden beantwoord en wij vinden dat het tijd is dat ook paarden deel mogen gaan nemen aan het gesprek.

Natuurlijk is het niet mogelijk dat paarden echt gaan deel nemen aan een gesprek, hun taal is daarvoor helaas nog niet voldoende ontwikkeld. Wel zijn wij mensen slim en empathisch genoeg om ons te verplaatsen in een ander. Door (wetenschappelijke) onderzoeken en velen observaties van paarden, weten wij dat ook zij basisbehoeften hebben. Wij weten dan ook hoe belangrijk het is voor de mentale en fysieke welzijn van elk diersoort om te zorgen dat wij de ruimte en omgeving bieden zodat er te allen tijde wordt voldaan aan deze behoeften.

Het begint allemaal daar waar een paard de meeste van zijn tijd doorbrengt en dat is zijn huisvesting. Paarden zijn afhankelijk van de keuzes, angsten en beperkingen van de mens. Het is tijd dat wij ons best gaan doen om onze persoonlijke voorkeuren los te laten en om te zorgen dat paarden beschikken over een paardvriendelijke omgeving. Wij gaan dan ook niet over hoe je dat als mens moet of kan doen, wij vertellen enkel vanuit het paard wat er nodig is. Doormiddel van informatie te verspreiden zullen meer mensen paarden begrijpen en hun stem zijn. De eerste stap voor ons is om ons te beseffen dat paarden afhankelijk zijn van de keuzes van de mens en dat wij keuzes gaan maken vanuit het paard.


Wij verbinden ons met professionals in de paarden(sport) die het ook belangrijk vinden om Vanuit het Paard te denken. Zij begrijpen dat de basisbehoeften van een paard de bouwstenen zijn voor een gezond en gelukkig leven van ieder paard. Deze dienen altijd teruggevonden te worden in hun dagelijks leven. De uitwerking ervan kan op ontzettend veel manieren en dat laten wij graag aan het individu over. Tegenwoordig zijn er veel professionals die graag met je meekijken hoe dit voor jou en je paarden in de praktijk het beste werkt. Je kan ze vinden op onze kaart van bedrijven.


Wij nodigen ook alle paardenliefhebbers uit die het belangrijk vinden om te denken Vanuit het Paard om mee te doen en een stem te zijn voor de paarden. Op onze kaart van paardenliefhebbers kan je zien hoeveel mensen het belangrijk vinden. Iedereen kan zich anoniem aanmelden. Elke stem is belangrijk om samen meer gehoor te krijgen voor paarden(welzijn).


Mocht je meer willen leren over paarden, voel je altijd welkom om mee te kijken bij Vanuit het Paard.

Voor ieder wat wils en op je eigen tempo.
75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page