top of page

Paarden hebben het in Nederland toch goed?

Bijgewerkt op: 10 sep. 2021


Wie zich niet in de paardenwereld bevindt denkt vaak dat paarden dieren zijn die het ontzettend goed hebben. Paardeneigenaren houden van hun maatje en zouden alles voor hen over hebben, toch? Helaas is niets minder waar en door vele misstanden in de paardenwereld leven nog vele paarden voor langere tijd achtereen eenzaam opgesloten in kleine hokken met verkeerde voeding en zonder uitzicht op meer ruimte of een beter leven. Hun enige echte beweging is als iemand op hun rug zit en de controle over ze bemachtigt. Paarden zijn sociale dieren die in kuddeverband horen te leven met voldoende ruimte om te bewegen en voldoende ruwvoer om de hele dag door te kunnen knabbelen.


Gelukkig lijkt er elk jaar steeds meer bedrijven en particulieren rekening te houden met de basisbehoeften van paarden. Ook willen steeds meer paardeneigenaren enkel nog hun dierbare bezit paardvriendelijk huisvesten.

Steeds meer mensen denken vanuit het paard!

Hoewel dit een geweldige ontwikkeling is, zijn wij er nog lang niet. Er is te weinig aandacht voor wat paarden hun basisbehoeften zijn en wat waar ze te allen tijden over dienen te beschikken. Het is een bijzondere wereld, want je zou denken dat iedereen die een paard houdt daadwerkelijk altijd het beste doet voor zijn dier. Helaas is niets minder waar. Door onwetendheid, menselijk gemakzucht, geld of enkel liefde hebben voor de sport, lijkt het welzijn van paarden niet altijd op de eerste plaats te staan.

Wij kunnen niet ontkennen dat er veel geld gemoeid gaat in de paardensport en dat een deel van de paardenwereld de sport op de eerste plaats heeft staan in plaats van het welzijn van de paarden. Als je echt liefde hebt voor het wezen paard dan zou je ook niet anders willen dan dat ze een leefomgeving heeft die zo goed mogelijk bij hun natuur past.


Uiteraard is het niet mogelijk om paarden precies te huisvesten zoals ze in de natuur zouden leven. Het kan niet anders dan dat wij de leefomgeving van de paarden beperken en dan is het onze verantwoordelijkheid om ze te bieden wat ze nodig hebben op de oppervlakte die wij ze geven. De eeuwige discussie over dat er te weinig ruimte is om paarden diervriendelijk te houden, zou een discussie moeten zijn waarin wij ons afvragen of wij de paarden überhaupt moeten houden als wij het niet diervriendelijk kunnen doen.111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page